Thursday, April 27, 2017

CD 13 (transfer date will be known tomorrow!)

Assalamualaikum...

Long time no update? Blame it on Miss P. :P After my last lucrin injection on 13th Jan 2017, my period didnt show up till 15th April 2017. That was more than 11 weeks which was estimated by Dr. Hatta.

To give a better view on what was my cycle was;

During January cycle, i had spotting for more than 14 days. This was due to the Vissane consumption. I had my one and only Lucrin injection on 13th January.

For February cycle, no period came. Lucrin injection was a success.

For March cycle also, no period came. Again Lucrin was a success. But I was starting to get worried.Dr Hatta estimated 11 weeks after 13th January. Period should have come on 31st March. By this time I was a bit sad and thinking i need medical intervention for my period to come. 

For April cycle, hubby manage to calm me down and asked me to wait for the period to come on its own. And alhamdulilah, period came showing her face on the 15th of April, 13 weeks after my Lucrin injection. 

I would not lie that i was VERY stressed with this Lucrin waiting game. Imagine how I will be on my 2weeks wait? Hopefully I could calm down.......

So i whatsapp my nurse on my CD1 - 15th April, and she asked me to make appointment with the clinic for Day3. And Day 3 - 17th April (Monday) i came and see Dr. P. Clinic was very full!! They are going to move to another location by next week (2nd May). The clinic will be expanding and upgraded with latest techniques and technology. Can't wait to visit the new clinic!

Dr P did his TVS and gives me the green light to start my FET this cycle. Yay! To note, Dr P really knows how to be gentle during TVS as i have never felt any pain or discomfort. In contrary if i were to do TVS with female docs, i usually have pain and discomfort. And when they can't locate my ovary, they will push my stomach until they found the ovary while the tvs is still in my cervix. Yeah, that was so uncomfortable!

So FET date will be decided tomorrow, CD14. My full cycle before lucrin is usually 30-32 days. FET will be on my Ovulation time which should be between day 15-17. Hopefully we get the date sooner so we could start all this earlier about 1st - 3rd May. 

Will update more after my appointment tomorrow. Insyallah.. :)
Please pray for me silent readers! 

p/s: thanks for emails coming from anonymous readers. I appreciate all of them. Should u all need any info, don't hesitate to email me ya.. sarahghazali82@gmail.com.




Monday, February 13, 2017

CA 125 normal :)

Alhamdulilah.. Baru sahaja dapat result CA 125 td dr nurse Nurul.

Result CA 125 Normal
Dapat je result ni, cepat2 send pic ni kat nurse Dr. P . Nurse ckp, doc kata boleh start FET dah bulan ni. Datang klinik day 5-9. So, insyallah my FET journey will start soon. Sekarang tunggu period lah. Lucrin xpayah inject lagi. Lega nya! 1 kali jab lucrin je dah bagi result CA125 normal. 

So tips untuk org yang ada adenomyosis/endometriosis, sblm start ivf / fet, buat CA 125 test dlu. Kalau result normal, xperlu ambil test CA 125. Tetapi, kalau result xnormal, ambil lucrin. Then repeat test CA 125. Lucrin lebih berkesan dari Vissanne. Tapi kalau nak lambat kan FET boleh lah ambil Vissane sementara tunggu date sesuai utk FET tu. 

Thank you Allah. One hurdle after another. Must.be.patient. Good things will come to those who wait.  :)


Tuesday, January 3, 2017

Visanne Hari ke - 43

Assalamualaikum semua dan Selamat Tahun Baru!!!!

Alhamdulillah sampai sudah kita ke permulaan baru di tahun 2017. Marilah sama-sama kita doa agar tahun ini di berkati Allah swt dan apa yang dihajati dapat di perkenan oleh-Nya. Amin.

Last post, saya ada update pasal consuming visanne sebagai alternatif untuk berhentikan period. Saya akan kongsikan apa pengalaman ketika penggunaan visanne.

Apa itu visanne?

Visanne 2mg 1 kotak 28 biji

How does this medication work? What will it do for me?

Dienogest belongs to the class of medications called progestins, medications that act like progesterones in the body. Progesterones are female hormones. They are produced by the body and are necessary along with other hormones for normal female sexual development and for the regulation of the menstrual cycle during childbearing years (males also have progesterones, but in low amounts).
Progestins reduce the effects of estrogen on tissues such as the endometrium (lining of the uterus) and the breast. By reducing the growth effect of estrogen on the endometrium, dienogest helps to reduce the pelvic pain experienced by women with endometriosis. Endometriosis is a condition where endometrium-like tissue is found outside the uterus, which causes chronic inflammation.
Basically, visanne adalah hormon sentetik tambahan berbentuk hormon progesteron (hormon perempuan). 

Bagaimana fungsi nya?
-Secara kimianya, saya xberapa pasti bagaimana interaction nya dengan hormon kita. Secara medikal nya, saya di fahamkan oleh doktor saya, (Dr. Hatta), Visanne dapat mengurangkan sakit period dan seterusnya dapat menghentikan cycle period kita. Visanne dikatakan dapat menggantikan / mengambil alih peranan Lucrin sebagai alternative untuk pesakit endo. 


Bagaimana penggunaanya?
-Penggunaannya adalah sebiji sehari (2mg) tablet setiap hari untuk 28 hari (1 cycle). Di sarankan agar pengambilan nya di ambil pada waktu yg sama tiap2 hari.




Pengalaman ketika mengambil vissane
- Side effects
Minggu pertama: Kepala pening (dizziness), Trouble sleeping (susah tidur),
Minggu Kedua dan seterusnya : Berat naik mendadak (~3kg), selera bertambah. Mood swings. Spotting di CD 3-10 (prolong spotting) untuk 2 cycle. Sepatutnya period berhenti terus, tetapi masih ada spotting / bleeding.

- +ve effects (compared to Lucrin)
~Harga jauh lg murah dari Lucrin (Rm130 jika beli di klinik biasa, mungkin percuma di klinik kerajaan),
~ Mudah dihadam. (Lucrin kena cucuk sebulan sekali mengikut jadual. Dan selalunya tempat cucuk sakit dan bengkak pada waktu yg agak lama. Visanne telan sebiji sehari. Simple!


Secara kesimpulannya:
Saya berpuas hati dengan Visanne setakat ni (Day 43). Period pain langsung tiada, maka dapat menghentikan langsung pengambilan Arcoxia (pain killer). Akan tetapi, saya tidak dapat mencapai objektif asal saya mengambil Visanne ----> STOP PERIOD! huhu.. So, saya bimbang dengan spotting saya yang agak lama untuk 2 cycle ini tidak dapat memberikan keputusan yang baik untuk CA 125 saya. Objektif asal pengambilan Visanne adalah untuk menghentikan period supaya uterus saya dapat rehat dan seterusnya mengecutkan adenomyosis saya. Akan tetapi period / spotting tetap datang cuma dia datang dengan tenang (tiada sakit). Oleh itu, saya rasa minggu depan, saya akan minta untuk injection Lucrin untuk 1 kali supaya period dapat di hentikan serta merta. Secara umumnya, tindakbalas reaksi visanne berbeza untuk setiap pesakit. Kita kene cuba dulu baru tahu tahap kesesuaian ubat terhadap badan kita. Insyallah.
                           

Monday, November 21, 2016

CA 125 & Vitamin D Blood Test

Assalamualaikum semua...

Terima kasih di atas komen dan kawan baru (dari whatsapp! :) ) yg saya terima daripada pembaca blog ini. Alhamdulilah saya masih lg menunggu tarikh sesuai utk FET tp memandangkan akhir tahun pun dah menghampiri, maka kami ambil keputusan untuk transfer embryo tahun hadapan.

Result CA 125 & Vitamin D.

Di post terakhir saya, sy ada menulis bahawa Dr P. memerlukan keputusan CA125 sebelum memulakan FET. Jadi, sy pun buat test di Hospital Pantai dan keputusan CA 125 adalah 63.8 U/mL (normal range 0 - 35.0) dan Vit D (test ini adalah initiatif sendiri) 45 nmol/L (defiency <50). 

Result CA 125 sebenarnya memeranjatkan saya sbb sy pernah amk test tu bulan 2 aritu, dan result nya 128U/mL. So nmpaknya ada penurunan yg mendadak disini. Mungkin, waktu amk test pun penting. Macam masa test bln 2, sy buat test tu masa sy ovulate. Dan result baru2 ni sy buat seminggu lepas ovulate. Result ni mcm good news utk sy. Sy send wassap gambar result sy kt nurse Dr. P dan mtk Dr. P advise utk brapa lama perlu cucuk lucrin. Doc P advise buat lucrin sebulan dan repeat test ca125 lepas sebulan.

Since lucrin cover AIA kt hospital pantai, saya pn buat appoinment dgn doc hatta dan dia suggest stopkan period utk 3 bulan. Kalau ikutkan, boleh je nak 1 bulan atau 3 bulan ke. Sy simpulkan disini, its up to us sebenarnya. kalau kita nak cepat, kita buat sebulan je. kalau nak lambat sket, kita amk 3bulan. Lucrin bukan cure utk endo pun. Just utk dpatkan result blood test yg terbaik sebelum FET. Sy tny doc Hatta mengenai pil Visanne. (ha yang ni kene different post altogether nnt) dan dia terangkan bahawa, vissane tidaklah 100% utk semua org. Sebab ada org, badan dia sesuai  dan ada org bdn dia xberapa sesuai. Tp dia masih memberikan sy option utk mencuba vissane. Reason sy tanya pasal visanne adalah harga! Secucuk lucrin dalam RM 5++ manakala sebulan vissanne (28 biji) baru dalam RM2++. So since sy nak cut cost, sy opt utk vissane. So harini dah 5 hari consume vissane. Sy berdoa agar pil ni efektif dalam menurunkan CA 125 sy. insyallah.

Vitamin D... sangatlah defiency (kekurangan!) Maka sy terpaksa consume pil Vitamin D semula 1000iu (2 tabs 2 kali sehari = 4 tablets). 1 je sy xberapa suka dgn side effect vitamin D (+calcium) , sembelit. so kene byk minum air, dan makan buah!

Update : Consume vissane for 28 days and we will see if my body will accept or reject it. If its good, will prolong usage until 3 months and repeat test after that. Or else, will go back to Lucrin injections. 
Result CA 125 dan Vit D

Sunday, October 23, 2016

Edisi BM : IVF#1 Alhamdulilah 2 embrio berjaya di bekukan

Assalamualaikum..

Harini ada appoinment berjumpa Doc P td. So far yang di bincangkan ada lah report dari embriologist.

Di hari OPU / ER - Dari 10 yang di scan, hanya 6 yang dapat di sedutkan dari ovari.
- Dari 6, hanya 4 sahaja yang matang, 2 lagi tidak matang
- Dari 4, semua di senyawakan melalui ICSI. Telur di biarkan membahagikan sel selama 3 hari
-  Di hari Day 3, hanya 2 sahaja yang dapat di selamatkan. Gred 2 *tp doc P ckp,jarang mereka bagi gred 1. So far, telur membahagi dengan 8 sel dan diyakini gred yang bagus untuk disenyawakan nanti

Lebih kurang sistem grading untuk embryo


Jadi, 2 persoalan yang bermain2 di minda kami sebelum appoinment doc

Soalan 1 : Bila hari FET (frozen embryo transfer) ?
Minimum sepatutnya 2 kali period baru boleh mula monitor untuk FET. FET akan dilakukan secara natural (jikalau hormon / badan saya izinkan) . Ini bermakna tiada ubatan di perlukan untuk merangsang hormon. 
So tarikh yang terdekat sepatutnya bulan nov kerana saya dah dapat period saya awal untuk bulan oct. 

Soalan 2 : Berapa jumlah embryo yang perlu di transferkan? 2 atau 1 ?
Secara pandangan medikal, berdasarkan umur saya 34, risiko yang tinggi jika saya mengandung kembar. Maka sepatutnya single transfer sahaja. Akan tetapi jikalau mengikut statistik, double embryo transfer menjadikan 60% chances untuk pregnant. Daripada 60%, 15% sahaja berakhir dengan kembar. So doc P beri saya masa untuk membuat keputusan ini. 

Jika ikut kemampuan kewangan, jikalau saya transfer 2 telur, ianya termasuk dengan harga pakej. Maka saya hanya perlu tambah untuk consultation, blood test, etc2 (read : cost yang rendah)..  Jikalau transfer 1, maka untuk transfer 1 lagi, saya mesti sediakan lebih kurang RM4k ++ begitu untuk next transfer (read : kos tambahan).

Jika ikut kemampuan statistik, kemungkinan besar untuk kembar sangat lah rendah; dalam 15%. Akan tetapi, jika transfer 2 embryo, peratusan untuk menjadi pregnancy meningkat kepada 60%. Jika saya tergolong dalam 15%, maka saya termasuk dalam chosen one by Allah untuk mengandung kembar. Tetapi untuk live birth (mengandung sampai melahirkan), peratusan nya turun lagi. Selalu nya risko melahirkan awal sangat tinggi kerana uterus tidak secara semula jadi di sediakan untuk tampung 2 embryo. Tetapi ini semua kuasa ALLAH. Kita hanya merancang dia MAHA BIJAKSANA LAGI MAHA MENGETAHUI.

Kemudiannya, ada plot twist lagi....

Secara umumnya, saya memang ada adenomyosis. CA 125 test result pun sangat tinggi masa sebelum saya memulakan IVF prosedur. Doc P risau inflammation dari adenomyosis saya akan mengganggu penempelan embryo nanti. Maka, di sarankan untuk mengambil test CA125 sekali lagi lepas period dan jika result sangat tinggi, saya diminta untuk memulakan suntikan lucrin. Untuk berapa lama, xsure. Rasanya sampai CA 125 turun di tahap yang memuaskan. (anggaran 3 bulan begitu- Nov, Dec, Jan -Feb baru period dtg semula). So, memandangkan Pantai- AIA insurance cover under company, untuk blood test dan suntikan lucrin, maka saya inform doc P yang saya akan buat semua blood test and suntikan lucrin di sana. Dia bersetuju cuma setiap result akan di bawa ke klnik untuk di evaluate. Maka saya akan pergi Pantai Hospital untuk melalui blood test CA 125. (*save RM disini) dan kita akan tengok keputusan itu macamana nanti.
Suntikan lucrin adalah lebih kurang RM1k untuk 1 suntikan. Saya memerlukan 3 suntikan (anggaran - RM3k ++ )

Its ok.. Just another journey with 1001 crossroads :).

Sentiasa berdoa agar di permudahkan segalanya nanti.. Amin..

Tuesday, October 18, 2016

Edisi BM : IVF#1 Egg Retrieval (ER) / Ooctye Pick Up (OPU)

Assalamualaikum..

Update dari ER on CD15 haritu.

CD 15 (17/10/2016) - ER @ 7am . 6 Eggs Retrieved. On day 3 after ER baru tahu berapa yang matured, berapa yg fertilized, dan berapa yang survive till day 3 sebelum di bekukan. Makan celebrex untuk pain killer dan augmentin antibiotik 2 kali sehari

CD 16 (18/10/2016) - Augmentin 2 x sehari

CD 17 (19/10/2016) - Augmentin 1 biji terakhir. Kesemua pil sudah habes di makan. Alhamdulilah..

Pengalaman ER / OPU

Kami bertolak terlambat sedikit, dalam jam 625am. Kami sampai klinik dalam jam 645am. Park di B2 dan terus ke level 2 tempat ward. Jururawat dengan pantas nya menjelaskan segala step dan prosedur yg akan bermula tepat jam 7.00 am. Doc P sampai dalam jam 650 dan explain sedikit prosedure tetapi dia menjelaskan bahawa dia tidak dapat berjumpa kami semula selepas prosedure kerana ada kursus. Doc anesthetic datang dan menjelaskan lagi prosedur ubat anestetik. Dia inform kami dia akan bagi sedation bukan general anestetik. Mungkin saya akan dengar  bunyi di operating theater tetapi tidak merasakan apa2 kesakitan.



Sedang tekun mendengar penerangan dari Doc Anastetik

Saya tukar baju operation yang ikat kat belakang tu dan tepat jam 7am, saya di tolak ke OT. Masa tu perasaan saya mmg berdebar. Rasa mcm nak tukar fikiran pun ada. Gerun tgk OT sebab keadaan dia sama macam saya operate buang cyst di Pantai dulu. Tiba2 baru rasa nervous dan rasanya jantung saya mesti berdebar2 . Saya di suruh jalan sedikit dari katil untuk ke katil OT dan doc injek sedation tu ada rasa sedikit sakit. Dan ada nurse letak o2 mask dan doc anestetik bgtau kalau rasa mengantuk tidur sahaja. Dalam 5 saat mcm tu saya da pengsan..

Sedar2 saya di tolak keluar OT dan di pindahkan ke katil ward saya. Ramai org buat prosedur harini maka saya kene kongsi bilik dengan pesakit lain. Masa tu rasa mcm sedar x sedar tgk jam dah kol 7.40am. Suami datang dalam kol 8am.. nurse masukkan pil tahan sakit dalam rektum. masa ni rasa mcm nak buang air tapi nurse suruh tahan sampai 1 jam xnak pil tahan sakit tu keluar sekali masa buang air.

Dalam jam 8.30am kami minta breakfast dan dalam jam 9.30 am mcmtu kami da ready nak check out dan jumpa doc di level 6.


Kami pilih roti bakar dan milo untuk breakfast.

Kami di beri MC selama 5 hari dan terus ke level 6 untuk berjumpa nurse. Tidak perlu jumpa doc sebab freeze all dan tiada fresh transfer. Nurse Nabila explain kami dapat 6 egg sahaja. Agak terkejut dengan quantity itu kerana masa scan sebelum tu ada 16 telur. Akan tetapi buat masa sekarang, kami redha sahaja kerana Allah yang tentukan segala-galanya. Kami buat appoinment untuk bertemu isnin depan dan di suruh berjumpa dgn pakar embryologist.

Kami bertemu embryologist dan dia explain kami kena sign form yang mengatakan jikalau kami ditakdirkan bercerai / meninggal, salah seorang dari kami tidak akan tuntut embryo tersebut. Hurm.. saya pun xterpikir apa hukum nya dalam kontek islam, tetapi untuk IVF mmg saya dah semak dan hukumnya tidak haram.

Sepatutnya kami di galakkan untuk membayar embryo freezing tu tetapi setelah di bincangkan, mereka membenarkan untuk bayar keseluruhan nya pada hari Isnin masa appoinment dgn Doc P.

Untuk ketiga2 hari selepas ER /OPU, alhamdulilah, saya tidak mengalami apa2 kesakitan yang melampau. Saya makan celebrex sekali sahaja, dan tidak memakan langsung arcoxia yang saya mintak extra dekat klinik. Rasa bengkak2 tu kadang2 je, dan tiada rasa bloating atau cramp yg melampau. Saya rasa ini disebabkan telur yg di sedut kurang dari 10. Apa2 pun sy bersyukur, sy selamat melalui prosedur ini dan esok saya akan call klinik dan tanya berapa byk telur yg difertilized dan di freezekan.


Saturday, October 15, 2016

Edisi BM : IVF#1 CD 10 - CD 16 - Esok Egg Retrieval Day

Hari ini CD 16. To update, berikut adalah ubat yang digunakan dari CD 10 hingga CD 16

CD 10 - Puregon 150 IU + Orgalutran (0.25 mg) (done)
CD 11 - Puregon 150 IU + Orgalutran (0.25 mg) (done)
CD 12 - Puregon 150 IU + Orgalutran (0.25 mg) (done)
CD 13 - Suprefact @ 7pm + Ponstan 250mg 1biji x 3 times (done)
CD 14 - Ponstan 250mg 1 biji X 3 times + Augmentin 625mg 1 biji x 2 times (done)

Pada CD 13 (15/10/2016) - appoinment dengan Doktor Natasha jam 11.45am. Doktor P xde so, doktor N ganti. Kami scan kesemua follicle (telur), dan alhamdulilah ada lebih kurang 16 biji. Kebanyakan sudah 14mm - 20mm size in diameter. Sudah hampir matang kata Doc N. Takut risiko OHSS kerana bilangan telur yang melebihi 12 (mengikut Doc N). Maka, Doc N telah membuat keputusan untuk freeze all. Ya, bekukan kesemuanya. Tiada fresh transfer.

Sebenarnya, Doc P tidak ada consult untuk freeze cycle ni. Malah dia lebih menggalakkan untuk berbuat fresh transfer. Akan tetapi telur saya banyak, dan dinding uterus sy tidak berapa cantik kata Doc N. Maka, freeze them all! :( sigh.. ada lah hikmah nya..saya terima saja. Sy tny berapa lama kene tunggu untuk frozen embyo transfer (FET) ? Paling cepat 2 cycle menstural dan saya buat calculation paling cepat pun, bulan disember.

Xpelah, apa lah sangat 2 bulan memandangkan kami telah tunggu 5 tahun kan? Maka ER (egg retrieval) / OPU (ooctye pick up) di tentukan pada CD 15 @7 am. Selepas berjumpa doc N, kami ke level 2 untuk register ward. Saya di suruh berpuasa air dan makanan dari jam 12 pm sehinggalah prosedur ER selesai. Kami disuruh sampai ward by 6.30am tanpa memakai sebarang wangian , contact lens ataupun barang kemas.

Selepas registration kami ke level 6 semula untuk mengambil ubat. Sepatutnya bayaran terakhir RM7250. Akan tetapi disebabkan telur akan di bekukan, maka ada additional cost untuk freezing.

1) 1 -4 embyo + thawing cost
(RM 1749 + 600) = RM 2349

1) 5-8 embyo + thawing cost
(RM 2544 + 600) = RM 3144

Untuk pakej, harga 2 telur sudah dimasukkan didalam harga pakej. Maka selebihnya, additional embyo kena tambah sendiri lah ya.

Persiapan sehari sebelum OPU:

1) Kemas rumah + buat laundry
2) Beli groceries (ingat nak masak sup ikan merah day 1 dan ikan siakap stim day 2)
3) Bukakan kesemua barang kemas (rantai je pun hehe)
4) Makan ubatan2 yang di sarankan
5) Puasa starts at 12pm tapi pukul 10 sy da berehenti makan dan minum
6) Tidur awal @ 10.30pm.. dan try bangun jam 5 untuk mandi dan solat sunat / subuh

Doakan ER kesemuanya selamat dan tiada OHSS selepas prosedur. Insyallah saya akan update lagi blog ni selepas ER esok.

Wish me luck! :)